Druppels water
·

Hydrofoberen, wat is het en waarom zou je dit doen?

Heb je ooit gehoord van hydrofoberen? Het is een proces waarbij een beschermende laag wordt aangebracht op een oppervlak om het waterafstotend te maken. Hydrofoberen wordt steeds populairder bij huiseigenaren en bedrijven, omdat het een effectieve manier is om schade veroorzaakt door water te voorkomen. In dit artikel zullen we de basisprincipes van hydrofoberen uitleggen en waarom het een waardevolle investering kan zijn voor jouw woning of bedrijfspand.

Wat is het verschil tussen hydrofoberen en impregneren?

Hydrofoberen en impregneren worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende processen. Impregneren is het proces waarbij een vloeistof in een materiaal wordt geabsorbeerd om het te versterken en waterafstotend te maken. Hydrofoberen daarentegen is het aanbrengen van een laag op het oppervlak, die een waterafstotende barrière vormt zonder dat het materiaal wordt geabsorbeerd.

Wat kost hydrofoberen?

De kosten voor het hydrofoberen van een oppervlak variëren afhankelijk van de grootte van het oppervlak en het type materiaal dat wordt behandeld. Over het algemeen kost het hydrofoberen van een gevel tussen de €10 en €20 per vierkante meter. Voor betonnen oppervlakken liggen de kosten vaak hoger vanwege het arbeidsintensieve proces. Het is belangrijk om op te merken dat hoewel hydrofoberen een initieel kostenplaatje heeft, het op de lange termijn geld kan besparen door schade veroorzaakt door water te voorkomen.

Hoe werkt hydrofoberen?

Hydrofoberen werkt door het aanbrengen van een waterafstotende laag op het oppervlak, waardoor water niet kan doordringen. De meeste hydrofobe stoffen bevatten siliconen of fluoriden, die worden aangebracht in een vloeibare vorm en vervolgens drogen tot een harde laag. Deze laag vormt een barrière tussen het oppervlak en het water, waardoor het water wordt afgestoten. Hierdoor wordt schade veroorzaakt door water voorkomen.

Wat is hydrofoberen metselwerk?

Hydrofoberen van metselwerk is een proces waarbij een waterafstotende laag op de buitenmuur wordt aangebracht. Dit kan worden gedaan op bakstenen, betonblokken of elk ander type metselwerk. Door het hydrofoberen van de buitenmuur wordt voorkomen dat water door de poriën van de muur dringt, waardoor vochtproblemen worden voorkomen. Dit kan vooral nuttig zijn bij oudere gebouwen die gevoeliger zijn voor vochtproblemen.

Hydrofoberen of impregneren?

Als je overweegt om je woning of bedrijfspand waterafstotend te maken, vraag je je misschien af of je moet kiezen voor hydrofoberen of impregneren. In de meeste gevallen is hydrofoberen de betere keuze, omdat het een effectievere manier is om waterafstotendheid te bereiken zonder het materiaal te absorberen. Impregneren kan effectief zijn, maar het kan het materiaal ook veranderen en het minder ademend maken. Hydrofoberen daarentegen laat het materiaal ademen, terwijl het toch beschermd is tegen water.

Hydrofoberen gevel

Het hydrofoberen van een gevel is een van de meest voorkomende toepassingen van hydrofoberen. Door het hydrofoberen van de gevel wordt voorkomen dat water door de poriën van de gevel dringt en vochtproblemen veroorzaakt. Dit kan vooral belangrijk zijn bij oudere gebouwen die gevoeliger zijn voor vochtproblemen en schade door water.

Hydrofoberen beton

Beton is een materiaal dat vaak wordt gebruikt in de bouw van huizen en bedrijfspanden. Het is echter niet van nature waterafstotend, wat kan leiden tot schade veroorzaakt door water. Het hydrofoberen van beton is een effectieve manier om het waterafstotend te maken en te voorkomen dat het water in het beton doordringt en schade veroorzaakt.

Conclusie

Hydrofoberen is een effectieve manier om oppervlakken waterafstotend te maken en schade veroorzaakt door water te voorkomen. Het is een waardevolle investering voor huiseigenaren en bedrijven die hun eigendommen willen beschermen tegen de gevolgen van water. Hydrofoberen kan worden toegepast op verschillende oppervlakken, zoals gevels en beton, en het is belangrijk om te onthouden dat hoewel het een initieel kostenplaatje heeft, het op de lange termijn geld kan besparen door schade veroorzaakt door water te voorkomen. Overweeg hydrofoberen voor jouw eigendom en bescherm het tegen de schade veroorzaakt door water.